Vällagrad ost ger umami-touch

Bryggeriets Alpost är en smakrik och i matlagning dryg ostsort med brett användningsområde. Det är en ost som innehåller mjölkråvara från Skaraborg. Den är ystad och mognadslagrad i Götene.  Osten har väl utvecklad sötma och sälta med tydlig smörkola-karaktär. Den passar på den festliga ostbrickan och serveras bäst i små mumsbitar.
Här kommer affinörens tips hur du kan använda den som smakförhöjare:

Hjortfilé med svamp- och ostgratinerad spetspaprika
(2 personer)

400 g putsad hjortfilé
Smör att steka i.
Salt, nymald svartpeppar

1 röd spetspaprika
Olivolja, smör
200 g bruna champinjoner
50 g Bryggeriets Alpost
Salt, balsamico

Grillvärme på ugnen.
Pensla olivolja på delad, urkärnade spetspaprika.
Lägg på plåt med skalet uppåt. Plåten högst upp. Skalet ska bli mörkt, näst intill bränt.
Ta ut låt svalna.
Sänk ugnen till 200 grader.
Ta bort skalet på paprikan. Vänd insidan upp.

Stek svampen, som skurits i bitar, i smör. Ta av plattan. Rör ner riven Alpost. Smaka ev med salt och balsamico.
Lägg svamp- och ostfyllningen i paprikorna. Riv lite extra ost över.

Dags att steka hjortfilén. Hög värme i pannan. Stek i smör så köttet får fin ytan runtom.
Salta och peppra. Sänk värmen, ös köttet om du inte vill låta den gå klart i ugn.
Stek till 58 graders innertemperatur. Låt köttet vila medan du grillar paprikorna tills de får fin yta. Servera med sallad som slungats i dressing.

Viltkött är lika enkelt att laga som vanligt rött kött. Filén är mörast och ska tillagas snabb i relativt het panna. Viktigt att låta köttet vila.
Viltkött är relativt sött i smaken. Ugnsbakad paprika möter sötman i köttet. Med svamp och vällagrad ost framträder umami tydligt. Det går såklart att göra en härlig rödvinssås och ugnsbakad potatis för en kraftigare måltid. Men testa gärna en frisk sallad med tydlig syra i dressingen. Det ger en smakfull fräschör.

Smaklig måltid!