Osttävlingen UPPLEV OST är avgjord

Nu har vi rättat alla svar från esom deltog i vår tävling vid årets Ostfestival i Stockholm. Ni som har vunnit priser från Knistad Herrgård, Martin Ragnar, Cityysteriet och Bryggeriet i Götene har meddelats via email.

GRATTIS! GRATTIS! GRATTIS! GRATTIS!

till er alla fyra som haft alla rätt och svarat närmast på utslagsfrågan. Totalt var det sju tävlande med alla rätt. Bra jobbat!

Här kommer samlat svaren på frågorna:

1 Affinör kallas den som mognadslagrar ost.

2 Svecia har skyddad geografiskt beteckning.

3 I Boxholm tillverkades den första gräddosten i Sverige.

4 Cheddar tillverkas med så kallad shreddningsteknik.

5 Svensk Holstein är Sveriges vanligaste mjölkkors.

6 En grynpipig ost är en ost med många små pipor/hål.

7 Prästost tillverkas idag i Kristianstad, Kalmar, Falköping och Umeå.

8 Christian Plume skriver i Ostboken från 1971 att Sverige har ungefär 300 ostsorter.

Och vad vägde då ostarna? Jo, 4 298 gram.

Tack till alla som varit med och tävlat, imponerande många svar!