Tionde upplagan av Ostfestivalen – affinören reflekterar
Ostfestivalen Stockholm öppnar dörrarna för tionde gången 2024. Firar alltså tio år, precis som Bryggeriet i Götene. Under åren har festivalen varit en härlig källa till inspiration och en viktig…
Juniorer i beredskap – snart redo att avnjutas
Januari är här och oxveckorna är långa, även för en deltidsaffinör. Nyårets glitter och paljetter falnar, kylan biter i och vi går äntligen mot ljusare tider. Eller? God beredskap i…
Affinören promptar ost för nyårsfesten
Till skillnad från julmaten är nyårsmaten lyxigare, festligare och råvarorna har inte lika stark lokal prägel. Och nyårsfirandet är ju en mer internationell fest, vilket kanske gör att vi tappar…
Vad är hemligheten med riktigt god ost?
Med stor sannolikhet har du en ost i ditt kylskåp. Eller flera. Ost är sedan länge en basvara, som pålägg eller snacks, eller som en egen del av en bättre…
Lyxig entrérätt med älgfile och Bryggeriets HAV
Nu är det sommar med bröllop, examen och släktträffar. Det blir härliga återseenden med fina tillfällen att njuta av god mat. Det kan vara svårt att förnya sig, finna enkla…
Italiensk klassiker med svenska råvaror
Vi i Sverige älskar att ta in maträtter från andra länder. Jag menar, tänk på hamburgare, sushi, pizza, kebab. Alla dessa utgör idag en del av vår egen matkultur. Idag…
Kullans rökta fårfransyska
Mästerligt mathantverk från Kullans Lycka får blir huvudråvara i affinörens osttips inför påsken. En charkprodukt med råvara från Kullans Lycka, en mathantverkare som vunnit flera priser med just fårfransyska. Det…
Ärthummus på ostknäcke
Det gäller att ta vara på de goda råvaror som vi har i vår närhet, sådant som är en del av vår matkultur. Jag tänker på knäckebröd, ost, ärtor och…
En hyllning till samisk matkultur
6 februari firas samernas nationaldag. Deras kultur kretsar kring renskötsel och har funnits i vårt land i minst ett par tusen år. Till en början jagade jägarfolken i norr vilda…