Italiensk klassiker med svenska råvaror

Vi i Sverige älskar att ta in maträtter från andra länder. Jag menar, tänk på hamburgare, sushi, pizza, kebab. Alla dessa utgör idag en del av vår egen matkultur. Idag pratar vi, och även jag,  allt oftare om att handla lokalt, att gynna de lokala livsmedelsproducenterna och vara kreativa med nya smaksättningar.

Affinörens osttips har inspirerats av det lokala havreriset och den italienska klassikern risotto. Eller är den italiensk från början? Den verkar ha kopplingar både till Spanien och paella, men själva odlingskunskapen verkar ha kommit från arabländerna. I Sverige talas det om det exotiska riset först på 1300-talet.

En världsnyhet introducerades för några år sedan av Frebaco Kvarn: havreriset. 2020 fick de det svenska livsmedelspriset för sin innovativa produkt. I år mötte jag en annan fantastisk nyhet, nämligen ramslökspuré från Forshems Gästgivargård. 95% ramslök i en härligt doftande pasta. Lätt att använda och riktigt mycket smak. Ett bra alternativ till att plocka och frysa in själv.

Dessa båda lokala råvaror gav mig idén att kombinera med våra smakrika ostar till en riktigt god havreotto.

Ingredienser (4 portioner)

2,5 dl havreris
5 dl vatten
salt
rapsolja
smör
100 g svenskodlade skogschampinjoner
1 dl vitt vin
ca 2 dl buljong
50 g Bryggeriets Alpost
50 g Källarlagrad Prästost
1 msk ramslökspuré

Så här gör jag:

  1. Koka havreriset i vattnet cirka 10 minuter.
  2. Dela och skiva svampen. Fräs den i smör. Häll över 1 dl vatten. Spara buljongen, lägg svampen åt sidan.
  3. Häll riset i durkslag, skölj riset lätt.
  4. Lite rapsolja i kastrullen innan du lägger tillbaka riset. Låt det fräsa ett par minuter.
  5. Späd havreotto med vitt vin och buljong (svamp kan bytas ut mot grönsaks-/kyckingbuljong). Lite i taget så att risotton får fin konsistens.
  6. När då fått rätt konsistens och textur på havreotto, tillsätt svampen.
  7. Tillsätt ramslökspuré. Hälften först, smaka av och tillsätt så mycket du önskar smakmässigt (osten kommer runda av styrkan)
  8. Eventuellt späd havreotto med lite mer av vin, buljong eller vatten.
  9. Tillsätt finriven ost, gärna olika sorter. Jag valde en söt/nötig och en syrlig/salt aromatiska ostar. Tänk på att inte värma havreotton ytterligare efter du tillsatt ost.

Med detta recept får du en vegetarisk rätt. Du kan också lägga till kött till havreotton. Lammfilé passar utmärkt till.