Nu är det sommar med bröllop, examen och släktträffar. Det blir härliga återseenden med fina tillfällen att njuta av god mat. Det kan vara svårt att förnya sig, finna enkla recept som ändå har en lyxig touch. Det här är en lättlagad rätt, men som kräver riktigt bra råvaror. Då blir det supergott, en riktig snackis på kalaset. Det kan affinören lova.
Inspirerad av Västergötlands landskapsförrätt kommer här affinörens förslag på surf’n turf med vilt, bär och smakrik ost.
Ingredienser
(4 portioner: räkna 100 g kött vid förrätt/person; 30 g vid entrérätt/person)
400 g älgfilé
2 msk salt
1 msk strösocker
2 msk gin
timjan
svartpeppar
Så här gjorde jag:
1. Blanda alla ingredienser. Lägg dem i en påse tillsammans med köttet. Låt stå i kylen minst 24 timmar. Vänd och massera påsen någon gång under dygnet.
2. Marinera råa (frysta eller färska) i gin ett par timmar före servering.
3. Flaka Bryggeriets HAV.
Skiva älgfilén riktigt tunt och lägg på tallrik. Garnera med lingon och ostflakes. Klart!