Ärthummus på ostknäcke

Det gäller att ta vara på de goda råvaror som vi har i vår närhet, sådant som är en del av vår matkultur. Jag tänker på knäckebröd, ost, ärtor och viltkött. Då skapades den här goda förrätten som jag verkligen vill du ska prova.
Knäcke kan du baka själv, eller gör som jag, handla något lokalt bakat knäcke och strössla det med Bryggeriets Alpost. Några minuter i ugnen och då har världens godaste ostknäcke. Låt dem svalna.

Det finns så mycket lokalt producerad chark nuförtiden. Chark av vilt är smakrikt och vildsvin är något som numera finns i stora delar av landet. Vi har förmånen av att ha en superduktiga charkuterist på nära håll som hjälper oss göra utomordentligt god ölkorv av vildsvinskött. Men det går lika bra med vilken annan ölkorv som helst. Jag väljer att torka tunt skivad ölkorv en stund i ugnen på bakplåtspapper. Då blir de än mer intensiva i smaken och så där härligt krispiga.

Hummus är ju så gott och vanligtvis görs den på kikärter. Här är en annan variant som jag börjat göra med gröna ärtor som bas istället. Den här satsen räcker till riktigt många:

250 g frysta gröna ärtor
1 vitlöksklyfta pressad
3 små salladslökar
4 msk rapsolja
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 citron (saften av den)
salt

  1. Fräs vitlök, ärtor, salladslök skuren i mindre bitar i olja tills ärtorna tinat ordentligt.
  2. Ta av plattan, rör ner olja, tahini och citron.
  3. Lägg över i bunke som du kan mixa hummusen i.
  4. Mixa till en slät hummus. Vill du göra den extra lyxig, pressa hummusen genom en sil för att få bort skalen.
  5. Smaka av med salt.

Servera små goda munsbitar med ostknäcke, ärthummus och de torkade ölkorvsskivorna. Utmärkt som entré till festen tillsammans med ett glas bubbel.