En hyllning till samisk matkultur

6 februari firas samernas nationaldag. Deras kultur kretsar kring renskötsel och har funnits i vårt land i minst ett par tusen år. Till en början jagade jägarfolken i norr vilda renar och sedan 1600-talet har renskötsel funnits etablerad i större skala.
Samer har med sig hushållning av råvaror sedan generationer och Souvas, det lättrökta renköttet, är en del av en sådan hushållningstradition. Genom att både salta och röka renköttet förlängdes hållbarhetstiden, vilket var nödvändigt i det stränga klimatet i norr.
Samisk matkultur härrör alltså från vår urnordiska matkultur som kom ur jägar- och samlarfolkens matkultur som baserades på viltkött, bär, svamp och senare kött från tamdjur och mejeriprodukter.

Idag hyllar vi nationaldagen och deras matkultur med ett riktigt gott mattips från affinören, nämligen Souvasgryta med trattkantareller, havtorn, pepparrot och Bryggeriets Alpost. Det här måste ni prova!

Ingredienser 4 portioner

Gryta

500 g souvas
1 gul lök
1 näve torkade trattkantareller
3 dl matlagningsgrädde
1 msk soja
2 msk smör
salt
svartpeppar

Rårörda havtorn

1 dl havtorn
1 msk socker

Alpost- och pepparrotskräm

30 g Bryggeriets Alpost
20 g färsk riven pepparrot
1 msk creme fraiche

  1. Rör ihop havtorn med socker, låt stå. Rör om ibland.
  2. Blanchera hackad lök
  3. Stek köttet
  4. Blanda stekt lök, kött med torkade kantareller och grädde. Låt koka upp.
  5. Tillsätt salt och soja. Smaka av
  6. Låt grytan puttra medan du kokar havreris.
  7. Blanda riven ost, pepparrot med creme fraiche. Smaka av.

Servera nykokt havreris till grytan, havtorn och ostkräm.

Ulrika Åkesson, affinör