Must och ost del 2

Nu fortsätter vår resa i nya smakkombinationer på tema must och ost. Vi på Bryggeriet är ju ostälskare. Det finns även en barndomskärlek till äpplet i familjen, eftersom jag (Ulrika) är uppvuxen i äppelriket Urshult. Här växte vildapel i mängder förr i tiden och många äppelsorter har vidareförädlas i området kring sjön Åsnen i Småland.

En av de viktigaste tiderna på året var runt pingst då äppelträden stod i blom och årets Pomona skulle krönas och köras i häst och vagn genom äppelriket. Men i vår kombinationsprovning hyllar vi äpplen från vacker trakt kring Kinnekulle-Kållandsö, där Bramleys äppelodlingar bär mycket frukt av olika sorter varje år.

Ostar som testas: Ribbing 28 månader, Den glada bonden; Vrigstad Special 28 månader, Smålandsost; Svensk cheddar 83 månader, Kvibille mejeri och Bredsjö Blå, Bredsjö Gårdsmejeri.

Must som testas: Verjus Paradis Blanc 2022, Bratten Natyra 2022, Bratten Söt 2020. Alla av handplockade äpplen från Skaraborg, mustade av Bramleys, Lidköping.

Bratten Söt till gräddig Ribbing

Ribbing med 38% fetthalt kräver sin dryck, samtidigt är eftersmaken kort. Bratten Natyras blommighet lyfts fram med ostens härliga gräddighet och lätta mineralton. Bratten Söt med sin sötma, milda nypon- och mjölkchokladtoner ges ett djup med Ribbing som nog kommer tilltala många.

Vrigstad blir ett med Natyra

För den som vill runda av syrligheten i Vrigstad Special gör det med Bratten Söt. Den gör att ostens grundsmak blir tydligare. Söker du naturlighet, smaker som flätas samman så väljer du Bratten Natyra till Vrigstad Special. Som en sommardag på landet, i stallet.

Cheddar i paradiset

En snart sjuårig cheddar har en välutvecklad sälta och syrlighet med mycket animaliska aromer. För den som vill balansera smaken görs det enkelt med Bratten Natyra. Verjus, gjord på omogna paradisäpplen, håller en hög syra och friskhet med inslag av örter. Den välmogna cheddarosten möter gärna Verjus i örtagården. Uppfriskande och spännande.

Bergslagens mjölkfår blir årets Pomona

Denna fantastiskt aromrika fårost ger musten extra guldglans. Vi talar om Bratten Natyra som tillsammans med osten dels ger äpplet en tydlig plats i kombinationen. Musten rundar av mineraltoner i osten och gräddigheten träder in. Så vacker skrud till årets Pomona. Bredsjö Blå till Bratten Söt tar henne vidare upp i den vackert prydda vagnen, himlen är oskyldigt blå och alla hyllar äppeldrottningen.

Nyårstips!

Filodegsknyten med mogen brieost toppad med rödvinskokta fikon. Serveras med Bratten Söt. Härlig dessert till festen.

Kombinationsprovningen är ett samarbete med Bramleys Äppelgårdar.

Ulrika & Anders Åkesson