Must och ost del I

Kombination av mat och dryck är spännande och kan ge dig en ännu godare smakupplevelse. Vi på Bryggeriet i Götene är nyfikna på must. Äpple är en del av vår matkultur, precis som våra ostar. Därför kommer här resultat av vår första kombinationsprovning av must och ost.


Ostar som testas är: Svensk cheddar 28 månader, Prästost 28 månader, Alpostost 40 månader. Alla källarlagrade hos oss. Vi har även en fransk brieost med för skojs skull.

Must som testas är: Bratten mousserande äppelmust, Äppelmust av Bramley, Äppelmust av Melonäpple. Alla av handplockade äpplen från Skaraborg, mustade av Bramleys, Lidköping.

Krispig och örtig

En vällagrad cheddar får härliga kristaller, sältan framträder samtidigt finns en lätt syrlighet i bakgrunden. Äppelmust av äpplet Bramley har låg sötma och är kryddig, örtig i smaken. Fyllig med körsbärstoner. En vällagrad svensk cheddar möter upp syran i drycken och örtigheten framträder när de möts.

Bubbel till prosten

Prästosten får ny skrud när den får mogna i ett par år. Syra möter sälta och blommiga aromer framträder. För den som uppskattar en riktigt vällagrad prästost föreslår vi Äppelmust av äpplet Melonäpple. Ostens animaliska profil framträder av den fruktiga söta drycken.
För den som istället önskar tona ner prästens kraftfulla smak föreslår vi Bratten, mousserande must.

Brie och Bratten

Bratten är en frisk bubblig must med smak av färska äpplen, persikotoner och vanilj. Den är utmärkt till en välmogen Brie, inte oväntat. Var noga att välja en mogen och gräddig brie.

Alpost allround

Alpost har en komplex smak av smörkola, salt karamell med fruktiga undertoner. Med 40 månaders lagring finns mycket umami och smak av nötter. Det är en ost för många tillfällen. Det visar vår kombinationsprovning.

Med Äppelmust av Melonäpple flätas smörkola och honung samman och detta passar utmärkt som en enkel avslutning på middagen. Äppelmust av Bramley balanserar upp sötman i osten med syran i drycken på ett behagligt och kombinationen blir självklar.

Bratten och Alpost passar utmärkt när man vill ha en förstärkt fruktsmak till måltiden. Fungerar också utmärkt som entré. Perfekt mingeltema om den lokala matens betydelse för en god måltid.

Kombinationsprovningen är ett samarbete med Bramleys Äppelgårdar.

Ulrika & Anders Åkesson