Fösst tossdan i mass!

Massipaantåååtans dag! Ja, då måste det bli något småländskt som är lika läckert. Vad sägs om småländska rårakor med vällagrad småländsk hemost, gravad röding med gräddfil?

Den här rätten behöver göras tätt inpå servering så bjud in ditt sällskap i köket för en pratstund medan du gräddar rårakorna.
Dessförinnan gravar du rödingen så här:

Gravad röding (2 portioner)
200 g röding med skinn (tinad)
1 msk salt
1 msk socker
mortlade dillfrön
droppar av äppelcidervinäger
Blanda, gnid in fisken. Lägg i plastpåse i kylen över natt eller minst 3 timmar.

Rårakor
3 fasta potatisar, rives råa
150 g Vrigstad special vällagrad, rives fint
smör till stekning

Rödkålssallad
Strimla rödkål fint.
Häll rykande hett vatten över. Låt stå 5 minuter.
Häll av och skölj kålen.
Riv äpple (Aroma) med skal. Blanda med rödkål. Salta.

Stek rårakorna gyllene på båda sidor.
Servera genast med gräddfil, röding och rödkålssallad.

Det lär bli tabberaset på den rätten!

Vrigstad Special är en 12 kg stor rund grynpipig ost som tillverkats i det lilla anrika mejeriet i Vrigstad. Osten har en tydlig syrlighet och sälta. Genom lagring utvecklas aromer som ger en vuxen, pepprig smakprofil. Passar utmärkt till potatisrätter.

Röding har under lång tid kunnat fiskas även i #Småland, i sjön #Mycklaflon. Dock, vid senaste artinventeringen befaras arten har dött ut. Idag finns arten återinplanterad i flera småländska sjöar. Röding (#SalvelinusAlpinus) är ett bra svenskt alternativ till odlad lax.