Sveriges demokrati 101 år

På några dagar förändras världsläget. Ukrainas gator bombas och ryska trupper skjuter mot strategiska och civila mål. De blommande ängarnas demokrati byts ut mot städer i brand och hundratusentals människor på flykt. Förra året firande Sverige 100 år som demokrati. Det är mer än 200 år sedan Sverige aktivt var i krig.

Regeringens satsning genom kommittén Demokratin 100 år får 2022 en helt ny dimension att hantera. Den 15 mars 2022 arrangeras demokratidagen som syftar till att samla kunskap, erfarenheter och framtidsspaningar kring demokratin i Sverige, EU och internationellt. Peter Öhrn, ordförande i kommittén Demokratin 100 år, har utifrån uppdraget tidigare sagt att det största hotet mot demokratin är att vi tar den för given. Under veckan har Astrid Lindgrens ord från boken Bröderna Lejonhjärta funnits i flöden på sociala medier:

“Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt, ‘Varför då’, undrade jag. ‘Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan”.

Alla är nog inte lika modiga som Jonatan, men de senaste veckorna har visat att vi är många som på olika sätt vill visa vårt stöd till demokratin i Ukraina. Låt oss göra det på många sätt. Låt det synas och höras.

Bryggeriet i Götene fortsätter skänka dela av intäkter från försäljning av ostbrickor. Nästa gång vi har öppet är 17 mars. Förbeställ gärna genom att skicka ett email till kundservice@bryggerietigotene.se eller sms:a 0703-105630. Läs mer här >>>

Här kan du läsa mer om Demokratidagen 15 mars.