Njut en ostgratinerad löksoppa

Affinörens osttips i sportlovstider. Enkel och bra mat som värmer efter turen på skidor, i pulka eller efter en långpromenad. Tänk på att ostvalet är viktigt då det är den som balanserar löken och vinet i soppan.

Ostgratinerad löksoppa
(4 personer)
à la Mannerström

3 tunnskivade gula lökar
2 tunnskivade fasta potatisar
2 skivade vitlöksklyftor
6 dl buljong
2 dl vitt vin
4 skivor torrt vitt bröd
200 g vällagrad Grevé

Ugnen på 200 grader.
Fräs lök, vitlök och potatis i rapsolja eller smör.
Tillsätt vinet och ett uns socker, därefter buljong och ett lagerblad.
Puttra tills löken och potatisen blivit mjuk.
Smaka av med salt, vitpeppar och timjan.

Häll upp i fyra ugnsfasta skålar. Tänk med bröd där du skurit bort kanterna.
Täck bröden med ost. Gratinera några minuter i övre delen av ugnen.

En vällagrade Grevé har tydliga likheter med alpernas emmenthalostar. Grevé lanserades på 1960-talet och är den yngsta av de svenska klassikerna. Den togs fram för att möta konkurrensen från norska Jarlsberg, som kommit ut på marknaden några år tidigare. Svensk Grevé har en tydlig nötighet och sötma som gjort den uppskattad av många. När den lagras framträder de fruktiga aromerna tydligare. För affinören är den en riktig balansakt då den lätt tippar över kanten smakmässigt när den lagras för länge eller för varmt.