Affinörens ostfondue

Så här i vintertid passar det att bjuda på ostfondue. En schweizisk maträtt som verkligen sätter osten i centrum. Här tar vi ut svängarna smakmässigt med att sätta samman tre ostar. Ett tips är att riva osten istället för att tillsätta kuber som det står i många recept.
Tänk på att du behöver en ställning och en värmekälla på bordet för grytan.

Ostfondue (4 pers)
1 vitlöksklyfta att gnida in grytans botten med
2 dl torrt, friskt vitt vin
150 g vällagrad Grevé eller Herrgård
100 g Bryggeriets HAV/HAV mager
50 g Bryggeriets Alpost
Maizena
Gårdagens bröd (vitt)

Hetta upp vinet i grytan som du gnidit in med vitlök.
Tillsätt osten successivt och under omrörning på svag värme. När all ost är smält, dra grytan av plattan. Rör ut lite maizenamjöl med vatten och tillsätt till önskad konsistens.
Tärna brödet. Ställ grytan mitt på bordet under svag värmekälla.

Ostfondue är ett sätt att njuta av ost som inbjuder till gemenskap när man “lagar” och äter maten ur samma gryta. Även barnen tycker det är festligt!

Grevé och Herrgård är de svenska klassiska rundpipiga ostarna som har tydlig Emmenthalkaraktär. Därför är de föreslagna. Bryggeriets HAV har en del av samma nötighet men bär in en friskhet som möter vinet väl. Bryggeriets Alpost är smakförstärkaren som gör annan smaksättning överflödig.