Oj, oj, oj ett sånt kalas 1975

Hittade uppföljaren till den gamla 78-varvaren från 1938 då låten “Kaffe utan grädde är som kärlek utan kyssar” lanserades med stöd från Mjölkcentralen. På baksidan finns en låt om ost som heter “Oj, oj, oj ett sånt kalas”. 1975 slogs ett antal mejeriföreningar sig samman och bildade Arla. Det var då Arla-kossan lanserades som den samlade symbolen för Mjölkcentralen, Lantbrukarnas Mjölkcentral (LMC), Sydöstmejerier och Örebro mejeri. Under företagssymbolen samlades cirka 25 000 svenska lantbrukare med 5300 anställda och en omsättning på 3 miljarder kronor. Och på den festen klämde man alltså i med:

“Oj, oj, oj en sån Nordost, oj, oj, oj en sån Sydost, det var Hansaost, det var Fackelost, Montana och Emseberga ost. Hej lilla Pabs, det var en kul ost, den vår röd och rund och grann, den var väldigt fin som julost, även Viola jag fann. Hej Plomaosten, den var fly och Orresta Port Salut. Oj, oj, oj ett sånt bråk i min svågers kåk för vi sluta med Lambeth walk. Hej!”

     

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arla-kossan från Småland

Företagsnamnet Arla kommer från den första mjölkandelsföreningen som bildades år 1881 på gården Stora Arla i Odensvi socken, Köpings kommun, Västmanland. 1975 togs den alltså upp som företagssymbol för Arla och förblev så fram till år 2000 då det övergick till att bli produktvarumärket Arla Ko. Än idag är Arla-kossan ett starkt varumärke för den svenska mjölken. Jag blir själv ofta påmind om detta när jag far hem till mina småländska hemtrakter. Utmed väg 27 kan man se en kopia av den Arla-kossa som snickrades där på 1940-talet av företaget Lekiträ i Väckelsång. Ett stycke svensk mejerihistoria är serverat! Stort tack till tidigare ostmästare och svärfar Kjell Åkesson som sparat så mycket mejerihistoria genom åren.

Ulrika Åkesson