Värdiga ostvinnare i SM i Mathantverk 2020

I år var Bryggeriet i Götenes, Ulrika Åkesson, en av fyra i juryn som bedömde tre mejerikategorier: mognadslagrad syrad ost, färsk syrad ost och blåmögelost. Ordförande var Anna Kaijser med lång erfarenhet av att själv producera framför allt syrade ostar. Totalt fanns nio mejerikategorier detta år.
Inget mejeri i Västra Götaland fick pris inom mejeri vilket såklart är tråkigt för en bygd så viktig för den svenska osttradtionen genom tiderna.

“Vi fick se prov på riktigt bra mathantverk inom framför allt kategori blåmögelost”. Kategorin vanns av Ostmarkeriet på Rindö och deras Rindö Ädel.
Motiveringen som jurygruppen satt samman löd: “Ett imponerande hantverk med komplex och smak len textur. Juryn älskar allt med den!”. Osten fick 19,5 poäng av 20 möjliga, enigheten var alltså total.

“Jag vill även nämna vinnaren i mognadslagrad syrad ost. En ostklass som kan vara svårbedömd, men det var inte svårt att utse Orranäs Gårdsmejeri  som vinnare med motiveringen: ‘Vacker cylinderformad ost med sotad geotricumyta. Frisk blommig smak och doft av honung med bra balans mellan syra och sälta’.
Utseende, form, doft och smak höll ihop. En ost lätt att sälja!”

Ulrika Åkesson
Bryggeriet i Götene