Tävling i mathantverk blir av

Sedan några månader tillbaka finns Bryggeriet i Götene med i Eldrimners sammanställning över mathantverkare i Sverige. Ungefär 1600 mathantverkare finns registrerade med information och lokalisering i landet. På detta sätt når vi ut till fler matintresserade. Det som sägs känneteckna ett mathantverk är att människans hand och kunskap tydligt är med i hela produktionsprocessen där råvaran kan spåras hela vägen. Som mathantverkare lyfter vi fram mat med tradition, vi vidareutvecklar produkter och koncept. 

Bryggeriet bedömer mejeri

Varje år tävlar mathantverkare, ett sätt att lyfta fram den mångfald av duktiga människor med passion för mat som finns i vårt land. Bryggeriet deltar, inte som tävlande, men i juryn för att bedöma några av det stora antal tävlingsbidrag som varje år skickas till Ås utanför Östersund. 2020 blir ett annorlunda år, inga producenter kommer delta på plats och juryarbetet sprids ut över flera dagar. Trots detta har hela 170 företag anmält över 450 produkter till årets svenska mästerskap i mathantverk som hålls 13-15 oktober. Det visar att tävlingen är betydelsefull för de småskaliga producenterna. Det tävlas i sju olika klasser varav mejeri är en av dessa. Inom varje klass kan flera jurygrupper vara sammansatta för att möjliggöra så jämförbara bedömningar som möjligt. Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande samt ytterligare tre medlemmar. Juryn bedömer tävlingsprodukterna utifrån kriterier anpassade för varje klass. I huvudsak bedöms utseende, konsistens, doft och smak.

Bryggeriets Fromager, Ulrika Åkesson, kommer att bedöma i någon av mejeriklasserna:”Det blir såklart annorlunda i år med bedömningar utspridda på flera dagar. Det känns ändå tryggt. Tävlingsarrangören har gjort ett bra förberedande arbete och vi har fått detaljerad information kopplad till riskreduceringsåtgärder. Jag ser mycket fram emot att få delta i juryn i år igen”. För den som är nyfiken på vilka som vinner pris livsänds hela prisutdelningen fredag 16 oktober.

Ulrika Åkesson, Fromager
Bryggeriet i Götene