Värdiga vinnare vid SM i Mathantverk

Bryggeriet i Götene deltog vid årets svenska mästerskap i mathantverk. Ulrika Åkesson bedömde klasserna mjuk och halvhård kittost samt blåmögelost. “Vilket utbud av ostar vi har i Sverige och så roligt att många små ysterier väljer att få sina ostar bedömda på detta sätt”. Det är första gången som Bryggeriet i Götene är med som bedömare vid SM i Mathantverk som i år hölls på Högbo Bruk utanför Sandviken 15 oktober. “Vi vill gärna vara med och bidra med vår kunskap och lyfta fram de goda exempel som finns i vårt land när det gäller hantverksmässigt producerade ostar. Det finns mycket vi kan förbättra och utveckla inom den småskaliga ostproduktionen. Näringen skulle må bra av mer samverkan genom handelskedjan”, menar Ulrika som ofta vill lyfta fram ostmanifestet som ett bra initiativ för att skapa dialog genom hela handelskedjan. “Juryarbetet var lärorikt även för mig, de två kategorierna jag bedömde är inte det som jag normalt arbetar med. Det var spännande! Nu har jag skaffat mig nya vänner i min ostfamilj som jag gärna vill se mer av både på Bryggeriets ostprovningar framöver och förhoppningsvis gärna i vår butik när tillfälle bjuds. Vanligtvis håller vi endast hårdostar i vårt lager, men vi är öppna för att ta in gästande ostar vid särskilda tillfällen”.
Jurygruppen för de kategorier som Ulrika Åkesson deltog i bestod av Ivan Larcher, huvuddomare och välmeriterad utbildare inom osttillverkning i världen, Linn Aldén, tidigare medarbetare på Ovikens Ost samt Staffan Godin Rosvall, kock vid Högbo Bruk.
“Vi hade en riktigt tuff match i att hitta en vinnare av de två högst rankade blåmögelostarna. Resultatet blev därför att vi utsåg två guldmedaljörer!”

Och här är vinnarna i de kategorier som Bryggeriet i Götene var med och bedömde:

GULDMEDALJ BLÅ PÄRLAN
På Bjärehalvön, mellan Torekov och Västra Karup ligger Ebbessons mejeri som har egna mjölkkor och ett eget litet mejeri, som gör ost på gårdens mjölk.
Bryggeriets fromager Ulrika Åkessons bedömning vid SM var att osten var väl balanserad i sin smak och hade en vacker hantverksmässig yta. Fantastiskt god!

GULDMEDALJ HYBY BLÅ
På Soldattorpets Mejeri i Hyby utanför Klågerup tillverkas ostar på ett naturligt sätt och för hand, på mjölk från grannens kor.
Bryggeriets fromager Ulrika Åkessons bedömning vid SM var att denna ost hade en komplex och välbalanserad smak, vacker blåmarmorerad yta och en tilltalande konsistens. Extraordinär!

BRONSMEDALJ FROSTBOS FINA
En mild blåmögelost från det lilla mejeriet utanför Borlänge. Morbos Anna har återvänt till fädernegården i Dalarna där hon numera driver det lilla mejeriet tillsammans med sin man. Mjölken kommer från granngården.
Bryggeriets fromagers Ulrika Åkessons omdöme vid SM: en ost med vacker textur och stor potential att utveckla smak över tiden.

GULDMEDALJ GÖSTA
På gården Lida på gränsen mellan Kalmar och Jönköping ystar Matilda ost under namnet Räven och Osten. Råvaran kommer från granngården.
Bryggeriets fromagers omdöme var framför allt den välbalanserade och komplexa smakprofilen. Vacker yta och textur.

SILVERMEDALJ BRUKETS KITTOST
Såklart kul att värden för SM i Mathantverk bidrog med en medaljör i SM i Mathantverk. Högbo bruk producerar flera osttyper.
Brukets tvättade halvhårda kittost hade, enligt Bryggeriets fromager Ulrika Åkesson, en särpräglad smak.