Aktuellt

Affinören stärker ostens goda

Under mognadslagringen bevakar och stödjer affinören de processer som påverkar ostens smak och konsistens. Proteinet bryts ner av löpe och mjölksyrebakterier, vilket kommer påverka ostens konsistens och smak. Fettet bryts…

Vad är en affinör

Man behöver skilja på kyllagring, som egentligen bara är en kylförvaring för att bibehålla produktkvalitet under hållbarhetstiden för respektive produkt. Mognadslagring av t ex vin, lufttorkade charkprodukter eller ost är…

Vägen till en rikare smak

Redan vid val och hantering av mjölken bestämmer osttillverkaren om produkten ska kunna mognadslagras. Pastöriseras mjölken tappar osten en stor del av sin terroir. Istället tillsätts ostkultur som blir smakdrivaren….

Smakrik kram till jul

I år når våra långlagrade ostar ut till extra många genom Vischans gårdsbutik i Lidköping. De packar i år närmare 400 smakrika delikassar inför julen. Flera lokala producenter lyfts fram i…