Ostprovning 11 september Källsviks Gård

Välkommen att läsa mer om de ostar du har smakat!

Vår vision är att erbjuda ostvänner smakrika ostar. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Bryggeriet i Götene samarbetar med erkänt duktiga ostmästare, ystare och mejerskor och de väljer endast ut unga ostämnen av hög kvalitet för deras mognadslagring. Osten hanteras därefter småskaligt, hantverksmässigt under många månader innan de hamnar på ostbrickan som affinörens utvalda ostar.

Idag har du provat

Bryggeriets Gräddost 38% 11 månader

Bryggeriets Gräddost är en helfet småost av opastöriserad komjölk ystad på det lilla gårdsmejeriet i Påverås utanför Falköping. Komjölken kommer från en och samma gård som håller Simmenthalkor. Osten är gräddig, smidig och har en balanserad, tydlig sälta. För riktigt festligt tillfälle servera med ett gott glas mousserande vin.
Vi köper hela ysten, vanligtvis ett sommar- respektive ett vinteryste som sedan lagras i Bryggeriets Ostkällare. Läs mer här >>>

Bryggeriets Emmiry 28% 23 månader

Bryggeriets Emmiry är en svensk halvhård ost av pastöriserad komjölk . Fetthalten i osten är 33%. Osten har långlagrats till  minst 18 månader och har utvecklat en fin och tydlig nötig, rostad mandelsmak med tydlig balanserad och begynnande kristaller av kalciumlaktat. Detta är en helt unik svensk ost som hittills endast gjorts i ett fåtal batcher vid Götene mejeri.
Den har en frisk och fruktig smak som passar väl till ett Rieslingvin eller en Chablis Cru.

Källarlagrad Qwarnfall 8 månader

Källarlagrad Qwarnfall är en svensk hantverkscheddar av pastöriserad komjölk från det lilla småländska Herrydets Gårdsmejeri . Fetthalten i osten är 36%. Osten lagras i minst åtta månader. Den har fyllig smak med tydlig sälta, jordiga aromer och en krämig konsistens. Den är svept i bomullsduk och ytbehandlad med oxtalg från Haghultskossorna, som nyligen utsågs till Årets Bonde. 2023 tilldelades Qwarnfall dubbla silvermedaljer. En i Mathantverks-SM och den andra i VM-World Cheese Awards i Oslo. Vi är så klart väldigt stolta och ödmjuka över att ha fått möjlighet att låta denna ost mognadslagras i Bryggeriets Ostkällare. Läs mer här >>>

Bryggeriets Sörbo 35% 31 månader

Ännu en av Bryggeriets specialostar. Denna ost har tagits fram tillsammans med ostmästaren i Götene. Tillsammans har vi kunnat visa att de fetare blockostarna har stor potential att utveckla rika aromer och med rätt efterbehandling en helt annan konsistens som mer för tankarna till de kontinentala exklusiva alpostarna. Detta tycker vi är helt fantastiskt och visar på vilken hög kvalitet de svenska hårdostarna håller. Med rätt förutsättningar från mjölk, ystning och efterbehandling kan vi med vårt hantverksmässiga mognadslagring ge våra kunder en rikare smakupplevelse. Bryggeriets Sörbo har en härlig salt/söt smakkaraktär, härliga smör/honung aromer. Läs mer här >>>

Här hittar du våra kontaktuppgifter