Bryggeriets ostbricka

Vi vill förmedla smakrik ost till ostintresserade vänner som, liksom vi, tycker att osten ska få möjlighet att utveckla sin smakkaraktär. Bryggeriet i Götene bedriver småskalig mognadslagring av hårdost sedan 2014. Med Bryggeriets ostbricka vill vi ge dig en smakupplevelse där osten är i centrum. Noggrant har vi valt ut tre olika ostar, alla mognadslagrade i det anrika gamla bryggeriet mitt i byn Götene vid Kinnekulle. Liksom Kinnekulle är Bryggeriet i Götene unikt. Våra ostar lagras i gamla källarvalv där man i början av 1900-talet producerade svagdricka och söta drycker till den då nybildade orten Götenes växande befolkning. Men matkulturen sträcker sig långt bak i tiden, området vid Kinnekulles sluttning mot Götahedens ängar har under århundraden bebotts och jorden har brukats för produktion av mjölk och kött. Här växte både små gårdsmejerier, andelsmejerier och herrgårdsmejerier fram i takt med att urbanisering ökade efterfrågan på mejerivaror utanför jordbruksbygden. Vi vill med våra kvalitetsostar förmedla en godare smak och ökad kunskap om vårt fantastiska matkulturarv i den svenska osttraditionen, som till del har sitt ursprung runtom i Skaraborg.

Vi samarbetar med duktiga ystare/mejerskor i vårt urval av prima ostar som vi lägger för lagring i för osten bästa möjliga mognadsmiljö. Ostarnas hanteras under flera månader och i vissa fall år i våra lager innan de når din ostbricka. Till detta har du en god marmelad från Olofmånsgårdens Skafferi vid Kinnekulle. Marmeladen är gjord på gårdens egna frukter, bär och örter. Låt dig väl smaka av Slaktarkorvs goda ölkorv gjord på fläskkött från hela grisen, kryddad med vitlök.

Innehåll på ostar och marmelad hittar du i brickan.

Slaktarkorvs ölkorv:
Griskött, salt, vitlökspulver, kryddor, druvsocker (majs), starterkultur, antioxidationsmedel askorbinsyra, citronsyra, natriumaskorbat, konserveringsmedel nitrit, LAKTOS.
Lufttorkad, naturligt rökt med enris. Näringsvärde per 100 g färdig vara: 175 g kött från gris, 2250 Kj/550 kcal, fett 45 g, kolhydrater 1,3 g, protein 27 g, salt 4,5 g. Kött från Sverige.

Dafgårds baguette:
VETEMJÖL (askorbinsyra, malt av KORN), vatten, havssalt, jäst, VETEGLUTEN, DURUMVETEMJÖL Näringsvärde per 100 g: 937 Kj/224 kcal, 0,7 g fett, kolhydratet 47, fibrer 2.3, protein 8.1, salt 1,3.

Är du nyfiken på att veta mer om Skaraborgs osttradition? Eller är du intresserad av att prova ost tillsammans med vår fromager? Följ oss via webb eller sociala medier och kom gärna på våra aktiviteter framöver. Är du ett större sällskap kan vi ordna en alldeles egen provning för just dig och dina vänner (min 12 deltagare).

Här hittar du våra kontaktuppgifter