Ostprovning 12 juli Broaslätts Gårdscafé

Välkommen att läsa mer om de ostar du har smakat!

Vår vision är att erbjuda ostvänner en unikt smakrik matupplevelse. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Bryggeriet i Götene samarbetar med erkänt duktiga ostmästare, ystare och mejerskor och de väljer endast ut unga ostämnen av hög kvalitet för deras mognadslagring. Osten hanteras därefter småskaligt, hantverksmässigt under många månader innan de hamnar på ostbrickan som affinörens utvalda ostar.

Idag har du provat

Bryggeriets Gräddost 38% 20 månader

Bryggeriets Gräddost är en helfet småost av opastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 38%. Osten mognadslagras i minst 10 månader, vilket ger osten i det lilla formatet tid att utvecklas. Osten är gräddig, smidig och har en balanserad, tydlig sälta. För riktigt festligt tillfälle servera med ett gott glas mousserande vin. Råvaran är komjölk från simmenthalkor och ystas på Påverås gårdsmejeri, mognadslagrad på Byggeriet i Götene. Läs mer här>>>

Källarlagrad Rödbrokig 31% 27 månader

Rödbrokig är en krämig grynpipig ost med 31% fetthalt. Osten har en utpräglad frisk syra, balanserad sälta, vilket ger den en naturlig plats bland de övriga svenska grynpipiga ostarna. Osten mognadslagras i minst 18 månader för att få tid att utveckla en mer komplex smak. Genom att välja vår Källarlagrad Rödbrokig är du med och stöttar SRB-föreningens arbete för att bevara och utveckla denna anrika ko-ras. Läs mer här >>>

Bryggeriets Lycke 36% 16 månader

Bryggeriets Lycke är en småskaligt tillverkad cheddar. Ystad av pastöriserad komjölk från Småland vid det lilla gårdsmejeriet. Osten lagras i minst tolv månader. Den har fyllig smak med tydlig sälta, jordiga aromer och en krämig konsistens. Serverad på rågknäcke, med syrad grädde och tranbär blir osten rikt inramad av svensk matkultur. Läs mer här >>>

Källarlagrad svensk cheddar 32% 34 månader

Svensk cheddar är en svensk halvhård ost av pastöriserad komjölk . Fetthalten i osten är 32%. Vi långlagrar cheddarost kontinuerlig, något vi gjort under många år. Ystad av pastöriserad komjölk vid mejeriet i Kvibille. Den utvecklar en komplex smak över tiden och behöver tid på sig. Den kan med fördel avnjutas i bitar tillsammans med rödvinskokta fikon eller kanderade nötter. 

Bryggeriets HAV 17% 16 månader

Bryggeriets Hav 17% är en halvhård svensk hårdost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 17%, ystad vid Götene mejeri. Osten har mognadslagrats i Bryggeriets ostkällare för en mer aromatisk smakprofil än magra ostar normalt har. Osten har en friskhet som balanseras av en ljuvlig sälta. En smak som sänder tanken till saltstänkta sommarängar. Konsistensen är något torr. Den passar perfekt till delitallriken och på ostbrickan, gärna till skaldjur. Läs mer om osten här >>>

Bryggeriets Kroksta 29% 39 månader

Bryggeriets Kroksta. Foto U Åkesson

Bryggeriets Kroksta är en halvhård svensk rundpipig hårdost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 28%. Osten har lagrats på Bryggeriet i Götene, ystad hos grannen, Götene mejeri. När vi lagrar Kroksta ger vi osten än mer karaktär, fantastisk len munkänsla och fin textur. En ost med hög WOW-känsla, en riktig snackis vid sharing-brickan kombinerat med ett glas rött vin, en fruktig IPA eller sortren äppelmust av Ingrid Marie.

Här kan du läsa mer om oss >>>