Ostprovning 25 maj Nuntorp Gård

Välkommen att läsa mer om de ostar du har smakat!

Vår vision är att erbjuda ostvänner smakrika ostar. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Skaraborg som region har en lång tradition av djurhållning och har varit källan till många innovationer och entreprenörskap genom århundraden. Historien berättar om små gårdsmejerier, andelsmejerier, herrgårdars mejerier och mejeriföreningar. Dessa har alla bidragit till utveckling genom kunskap och praktisk erfarenhet. Något väl värt att bevara och föra vidare
till kommande generationer.

Bryggeriet i Götene samarbetar med erkänt duktiga ostmästare, ystare och mejerskor och de väljer endast ut unga ostämnen av hög kvalitet för deras mognadslagring. Osten hanteras därefter småskaligt, hantverksmässigt under många månader innan de hamnar på ostbrickan som affinörens utvalda ostar.

Idag har du provat

Bryggeriets Gräddost 38% 19 månader

Bryggeriets Gräddost är en helfet småost av opastöriserad komjölk ystad på det lilla gårdsmejeriet i Påverås utanför Falköping. Komjölken kommer från en och samma gård som håller Simmenthalkor. Osten är gräddig, smidig och har en balanserad, tydlig sälta. För riktigt festligt tillfälle servera med ett gott glas mousserande vin.
Vi köper hela ysten, vanligtvis ett sommar- respektive ett vinteryste som sedan lagras i Bryggeriets Ostkällare. Läs mer här >>>

Bryggeriets HAV 17% 19 månader

Denna rundpipiga hårdost har en mild nötig karaktär som balanseras av en ljuvlig sälta som sänder tanken till saltstänkta sommarängar. Den har en smidig textur som gör att smaken stannar kvar länge och passar verkligen utmärkt till buffén och osttallriken. Den har aromer som sänder tankarna till tång, räka och hav. Idag provar vi inte originalet med 28% fetthalt, utan den magra varianten. En ost som fick stor uppmärksamhet vid Ostfestivalen i Göteborg. Osten är ystad i Götene och mognadslagrad i Bryggeriets Ostkällare. De krispiga kristallerna ger extra poppig känsla i munnen och kommer efter en tids lagring då fett och proteiner bryts ner. Läs mer här >>>

Källarlagrad Svecia 25 månader

Under modern tid har Svecia alltmer konkurrerats ut av den lyxigare, fetare varianten: Prästost. Det finns en aura av elegans i Svecia. Den milda men ända distinkta karaktären gör den spännande. Svecia är en osttyp framtagen för långlagring och den representerar den unika svenska grynpipiga osttraditionen. Bryggeriet i Götene har lagrat Svecia i många år, just nu finns ost från både Småland och Skaraborg på lagring. Idag provar vi Svecia ystad i Kalmar av öländsk komjölk och mognadslagrad i vår ostkällare.

Bryggeriets Sörbo 35% 27 månader

Ännu en av Bryggeriets specialostar. Denna ost har tagits fram tillsammans med ostmästaren i Götene. Tillsammans har vi kunnat visa att de fetare blockostarna har stor potential att utveckla rika aromer och med rätt efterbehandling en helt annan konsistens som mer för tankarna till de kontinentala exklusiva alpostarna. Detta tycker vi är helt fantastiskt och visar på vilken hög kvalitet de svenska hårdostarna håller. Med rätt förutsättningar från mjölk, ystning och efterbehandling kan vi med vårt hantverksmässiga mognadslagring ge våra kunder en rikare smakupplevelse. Bryggeriets Sörbo har en härlig salt/söt smakkaraktär, härliga smör/honung aromer. Läs mer här >>>

Här hittar du våra kontaktuppgifter