Ostprovning 15 november Wennerbergsgården

Välkommen att läsa mer om de ostar du har smakat!

Vår vision är att erbjuda ostvänner smakrika ostar. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Bryggeriet i Götene samarbetar med erkänt duktiga ostmästare, ystare och mejerskor och de väljer endast ut unga ostämnen av hög kvalitet för deras mognadslagring. Osten hanteras därefter småskaligt, hantverksmässigt under många månader innan de hamnar på ostbrickan som affinörens utvalda ostar.

Idag har du provat

Bryggeriets Hovgård 29% 16 månader

Bryggeriets Hovgård är en rundpipig ost som fått torka lite extra före mognadslagring. Osten mognadslagras sedan för att utveckla fler blommiga och örtiga aromer. En ost med tydlig nötig karaktär och sötma. Denna ost passar utmärkt på ostbrickan tillsammans med andra lokala mathantverk. Ostens råvara är från Skaraborg, ystad vid Götene mejeri och mognadslagrad på Bryggeriet i Götene.
Läs mer här >>>

Bryggeriets Kroksta 28% 30 månader

Bryggeriets Kroksta är en svensk halvhård ost av pastöriserad komjölk från Skaraborg. Osten har lagrats på Bryggeriet i Götene, ystad hos grannen, Götene mejeri. Detta är en ostsmak vi väl känner igen, men är yngst i skaran svenska klassiker. När vi lagrar Kroksta ger vi osten än mer karaktär, fantastisk len munkänsla och fin textur. En ost med hög WOW-känsla, en riktig snackis vid sharing-brickan kombinerat med ett glas rött vin, en fruktig IPA eller sortren äppelmust av Ingrid Marie. NY i sortimentet!

Källarlagrad Svecia 28% 23månader

Svecia är en ost som har skyddat geografiskt beteckning (SGB) enligt EU:s regelverk. Detta innebär att recepten inte kan ändras, den har begränsningar i vart den får tillverkas och den ska alltid innehålla svensk mjölkråvara. Osten är fyllig, gräddig och milt syrlig. Bryggeriet i Götene långlagrar Svecia producerad i Kalmar och i Falköping. Ikväll provsmakar vi vår första omgång av Svecia som lagrats sedan ung ålder, ystad vid Falköpings mejeri. 

Bryggeriets Äpplaryd 34% 31 månader

Bryggeriets Äpplaryd är en grynpipig helfet ost med småländsk tradition. Osten mognadslagras för att utveckla den karaktäristiska friska syrligheten som kommer av den mesofila ostkulturen. En ost med framträdande sälta och syrlighet. Mjölkråvaran kommer från småländska gårdar kring trakten runt Vrigstad. Bryggeriets Äpplaryd finns med ystningsdatum till och med 2022, tillverkad på Vrigstad mejeri i Småland. Läs mer här >>>

Här hittar du våra kontaktuppgifter

Bryggeriets Stensöta % 82 månader

Bryggeriets Stensöta är en halvhård svensk hårdost av pastöriserad komjölk. Osten har mognadslagrats i minst 80 månader. Den är ystad på komjölk från Skaraborg, ystad vid Götene mejeri. Texturen är tät. Smakkaraktären är med sin långa mognadslagring komplex med toner av mogen, solvarm frukt. Ett utmärkt val till ett vällagrat kraftfullt rött vin.