Ost- och ölprovning 3 november Bryggeriet Mariestad

Välkommen att läsa mer om de ostar du har smakat på Bryggeriet i Mariestad

Vår vision är att erbjuda ostvänner smakrika ostar. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Skaraborg som region har en lång tradition av djurhållning och har varit källan till många innovationer och entreprenörskap genom århundraden. Historien berättar om små gårdsmejerier, andelsmejerier, herrgårdars mejerier och mejeriföreningar. Dessa har alla bidragit till utveckling genom kunskap och praktisk erfarenhet. Något väl värt att bevara och föra vidare
till kommande generationer.

Bryggeriet i Götene samarbetar med erkänt duktiga ostmästare, ystare och mejerskor och de väljer endast ut unga ostämnen av hög kvalitet för deras mognadslagring. Osten hanteras därefter småskaligt, hantverksmässigt under många månader innan de hamnar på ostbrickan som affinörens utvalda ostar.

Idag har du provat

Bryggeriets Gräddost 38% 22 månader

Den grynpipiga småosttraditionen kom att utvecklas i en mängd varianter i Sverige under förindustriell tid. De är en osttyp som lade grunden till att Sverige kom att benämnas som Världens mest hårdostrika land under 1970-talet. Dessvärre har mycket av den mångfalden försvunnit och delvis fallit i glömska. Vi är stolta över traditionen och denna lilla godbit är en småost från Påverås Gårdsmejeri. Den är ystad på komjölk från en och samma gård, som håller Simmenthalkor. Osten görs på opastöriserad mjölk av en erkänt duktig mejerska. Koagulant löpe. Bryggeriet i Götene köper hela ystningar och lagrar från ung till mogen ålder. Läs mer här >>>

Bryggeriets Äpplaryd 34% 24 månader

Ett gammalt anrikt mejeri i Småland lades ner och såldes för snart ett år sedan. På Vrigstad mejeri har man producerat traditionell hemost i många decennier och Bryggeriet i Götene har jobbat med mejeriet sedan vår verksamhet startade för tio år sedan. Deras ost är mycket karaktärsfull, ystad av lågpastöriserad komjölk från småländska gårdar. Här förnimmer vi den gammaldags syrliga osttradtionen som var så vanlig på svenska gårdar förr i tiden. Och förmodligen var syran än mer framträdande. Idag är den mer balanserad och upplevs som citrustoner under en framträdande sälta med härliga kristaller som låter oss förstå att osten lagrats under lång tid. Koagulant löpe. Läs mer här >>>

Läs mer här >>>

Bryggeriets Emmiry 28% 23 månader

Denna godbit finns endast i liten upplaga och är på tillfälligt besök på denna provning. Det är en rundpipig ost med nötig smak och smidig konsistens. En smak som charmar de flesta. Bryggeriets Emmiry är ystad vid Götene mejeri av komjölk från Skaraborg. Den är av pastöriserad komjölk. Detta är den moderna svenska herrgårdsosttypen som blivit omåttligt populär. Koagulant ostenzym.

Bryggeriets Sörbo 35% 25 månader

Nu till en av Bryggeriets specialostar. Denna ost har tagits fram tillsammans med ostmästaren i Götene. Tillsammans har vi kunnat visa att de fetare blockostarna har stor potential att utveckla rika aromer och med rätt efterbehandling en helt annan konsistens som mer för tankarna till de kontinentala exklusiva alpostarna. Detta tycker vi är helt fantastiskt och visar på vilken hög kvalitet de svenska hårdostarna håller. Med rätt förutsättningar från mjölk, ystning och efterbehandling kan vi med vårt hantverksmässiga mognadslagring ge våra kunder en rikare smakupplevelse. Bryggeriets Sörbo har en härlig salt/söt smakkaraktär, härliga smör/honung aromer. Koagulant ostenzym.

Läs mer här >>>

Här hittar du våra kontaktuppgifter