Bryggeriets ost- och vinprovning 22 september 2023

Välkommen att läsa mer om de ostar du har smakat ost- och vinprovning, Munskänkarna Lidköping

Vår vision är att erbjuda ostvänner smakrika ostar. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Skaraborg som region har en lång tradition av djurhållning och har varit källan till många innovationer och entreprenörskap genom århundraden. Historien berättar om små gårdsmejerier, andelsmejerier, herrgårdars mejerier och mejeriföreningar. Dessa har alla bidragit till utveckling genom kunskap och praktisk erfarenhet. Något väl värt att bevara och föra vidare
till kommande generationer.

Bryggeriet i Götene samarbetar med erkänt duktiga ostmästare, ystare och mejerskor och de väljer endast ut unga ostämnen av hög kvalitet för deras mognadslagring. Osten hanteras därefter småskaligt, hantverksmässigt under många månader innan de hamnar på ostbrickan som affinörens utvalda ostar.

Idag har du provat

Källarlagrad Svecia 28% 41 månader


Producerad i april 2020. Svecia är en grynpipig ost med ett skyddat recept enligt EU:s skydd om geografiskt ursprung. Mognadslagrad på Bryggeriet i Götene. Traditionell grynpipig ost av pastöriserad komjölk som utvecklats för att klara lång mognadslagring. Råvara är huvudsakligen från öländska mjölkkor. Ystad på Kalmar mejeri med löpe som koagulant.

Källarlagrad svensk cheddar 32% 93 månader

Producerad i Halland på Kvibille mejeri i januari 2016, mognadslagrad på Bryggeriet i Götene. Osten är tillverkad enligt gammaltradition med bomullsduk runt osten före vaxning. Ystad med pastöriserad komjölk. En svensk osttradtion sedan 1920-talet som många kommit att älska. Koagulant ostenzym.

Bryggeriets HAV 17% 15 månader

Producerad i juni 2022 på Götene mejeri. Ystad på pastöriserad komjölk från ost ifrån trakten runt Skaraborg. Bryggeriets HAV 17% är
en ost med lägre fetthalt än normalt. Det är en specialost för Bryggeriet i Götene. Den är lätt att tycka om och ger känslan av saltstänkta hav och skaldjur.

Läs mer här >>>

Bryggeriets Sörbo 35% 23 månader

Producerad i oktober 2021 på Götene mejeri, mognadslagrad på Bryggeriet i Götene. I grunden en gräddost som fått särskild efterbehandling, källarlagrats och blivit vackert dekorerad med tegelröd färg för att påminna om det gamla bruket i Ova utanför Lundsbrunn.
Smakmässigt är den ändå helt unik, tydliga smöriga toner med en anings nötighet som ger associationer till brynt smör. Koagulant ostenzym.

Läs mer här >>>

Bryggeriets Stensöta 35% 90 månader

Producerad i april 2016, en blockost som tagits fram för att kunna lagras riktigt länge. Ystad vid Götene mejeri av mjölkråvara från trakten. Det är en ost med mycket karaktär. Den har tydliga toner av gräddig salt kola och mogen frukt. Du kan även förnimma rostade nötter, mandel. Detta är en unik ost som bara finns i begränsad volym.

Här hittar du våra kontaktuppgifter