Bryggeriet i Götene håller ett levande sortiment. Det är kvalitet som styr, inte en viss osttyp eller ett speciellt ysteri. Flera av de ysterier vi samarbetar med sedan lång tid tillbaka har vi extra stort förtroende för. Vi köper då oftast ostarna mycket unga för att kunna kontrollera hela ostens mognadsprocess. En affinör kan aldrig räta upp ett dåligt utfört arbete i ysteriet eller på mjölkgården. En god ost som fått de allra bästa förutsättningar i val av mjölkråvara och under ystningsprocessen kan däremot förädlas att bli något alldeles unikt. Det är just den smakupplevelsen vi önskar erbjuda dig.
Här är produktinformation för några av de ostar som oftast och nästan alltid finns i vår lagringsprocess. Det är inte alltid de finns till försäljning. När man arbetar med långa processer och med småskaligt mathantverk är det svårt att över tid och i säsong alltid möta behov med tillgång. Vi vill ända tillgängliggöra produktinformation på delar av vårt sortiment. Saknar du information om någon ost du handlat hos oss, kontakta oss gärna så lämnar vi ut de uppgifter du söker.
Bryggeriets Alpost 33%
Bryggeriets alpost är en halvhård svensk hårdost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 33%. Osten mognadslagras i minst 24 månader, vilket gör att osten utvecklar en smakkaraktär som matchar de europeiska alpostarna. Osten har väl utvecklad sötma och salt med tydlig smörkolakaraktär. Den passar på den festliga ostbrickan och serveras bäst i små mumsbitar.
Ytterligare information finns att läsa i produktblad som kan laddas ner här >>>
Bryggerits Hovgård 29%
Bryggeriets Hovgård är en rundpipig ost som fått torka lite extra före mognadslagring. Fetthalten i osten är 29%.Osten mognadslagras sedan för att utveckla fler blommiga och örtiga aromer. En ost med tydlig nötig karaktär och sötma. Denna ost passar utmärkt på ostbrickan tillsammans med andra lokala mathantverk.
ladda ner här >>>
Bryggeriets HAV 28%
Bryggeriets Hav är en halvhård svensk hårdost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 28%. Osten har mognads-lagrats i minst 20 månader, vilket gör att ostens nedbrytning av laktos och proteiner har skapat knastriga kristaller i den i övrigt smidiga konsistensen. Osten har en mild nötig karaktär som balanseras av en ljuvlig sälta som sänder tanken till saltstänkta sommarängar. tterligare information finns att läsa i produktblad som kan laddas ner här >>>
Bryggeriets Sörbo 35%
Bryggeriets Sörbo är en helfet hårdost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 35%. Smakmässigt är den helt unik, tydliga smöriga toner med en anings nötighet som ger associationer till brynt smör. En behaglig sälta och krispighet i texturen. Detta är en ost som vi lärt oss att tycka om, den sticker ut i mängden och tar för sig både i smak och konversation om vad som ger en ost dess unikitet.
ladda ner här >>>
Bryggeriets Äpplaryd 34%
Bryggeriets Äpplaryd är en grynpipig helfet ost med småländsk tradition. Osten mognadslagras för att utveckla den karaktäristiska friska syrligheten som kommer av den mesofila ostkulturen. En ost med framträdande sälta och syrlighet. Mjölkråvaran kommer från småländska gårdar kring trakten runt Vrigstad. Bryggeriets Äpplaryd finns med ystningsdatum till och med 2022, tillverkad på Vrigstad mejeri i Småland.
Ytterligare information finns att läsa i produktblad som kan laddas ner här >>>
Bryggeriets Gräddost 38%
Bryggeriets Gräddost är en helfet småost av opastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 38%. Osten mognadslagras i minst 10 månader, vilket ger osten i det lilla formatet tid att utvecklas. Osten är gräddig, smidig och har en balanserad, tydlig sälta. För riktigt festligt tillfälle servera med ett gott glas mousserande vin.
Ytterligare information finns att läsa i produktblad som kan laddas ner här >>>