Försmak Bryggeriets Ostkällare 2024

Välkommen att läsa mer om smaktallriken 2 maj 2024

Vår vision är att erbjuda ostvänner smakrika ostar. Som affinör mognadslagrar vi ostar genom omsorg och tid i Bryggeriets Ostkällare. Mognadsprocesssen kan beskrivas som en ständigt pågående process, där mikroorganismer får sin näring från osten, från socker, fett och protein. Dessa processer ger i sin tur osten arom/smak, textur och konsistens som varierar över tid.
Bryggeriet i Götene startade sin verksamhet 2014 och drivs av Ulrika och Anders Åkesson. De har båda lång erfarenhet från ostbranschen och från ostproduktion. Verksamheten drivs som sidoverksamhet med stort engagemang och kärlek till svensk högkvalitativ hårdost.

Skaraborg som region har en lång tradition av djurhållning och har varit källan till många innovationer och entreprenörskap genom århundraden. Historien berättar om små gårdsmejerier, andelsmejerier, herrgårdars mejerier och mejeriföreningar. Dessa har alla bidragit till utveckling genom kunskap och praktisk erfarenhet. Något väl värt att bevara och föra vidare
till kommande generationer.

På smaktallriken finner du i de tre facken till vänster

Bryggeriets HAV 28% 21 månader

Denna rundpipiga hårdost har en mild nötig karaktär som balanseras av en ljuvlig sälta som sänder tanken till saltstänkta sommarängar. Den har en smidig textur som gör att smaken stannar kvar länge och passar verkligen utmärkt till buffén och osttallriken. Den har aromer som sänder tankarna till tång, räka och hav. Idag provar vi originalet med 28% fetthalt, det finns även en mager variant. Osten är ystad i Götene och mognadslagrad i Bryggeriets Ostkällare. De krispiga kristallerna ger extra poppig känsla i munnen och kommer efter en tids lagring då fett och proteiner bryts ner. Läs mer här >>>

Smaksättare: Krusbär/Basilka marmelad

Bryggeriets Alpost 35% 41 månader

Bryggeriets alpost är en halvhård svensk hårdost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 33%. Osten mognadslagras i minst 24 månader, vilket gör att osten utvecklar en smakkaraktär som matchar de europeiska alpostarna. Osten har väl utvecklad sötma och salt med tydlig smörkolakaraktär. Den passar på den festliga ostbrickan och serveras bäst i små mumsbitar.
Ytterligare information finns att läsa i produktblad som kan laddas ner här >>>

Smaksättare: egentillverkad ostboll med Bryggeriets Alpost, Bryggeriets HAV, Creme Fraiche, färskost och örter (färsk ramslök och persilja)

Bryggeriets Rökta 38% 27 månader

Bryggeriets Rökta är en halvhård svensk grynpipig gräddost av pastöriserad komjölk. Fetthalten i osten är 38%. Osten har mognadslagrats i Bryggeriets Ostkällare för att utveckla en djupare smak. Därefter har den varsamt kallrökts för att addera en rökig spännande arom till en i övrigt blommigt sötsyrliga smakprofil. Osten är ystad vid Götene mejeri och rökningen görs av Sjöbergs chark i Essunga.

Smaksättare: Honung chili

Mathantverk och smakbärare

I vissa fall lyfter fram smak, i andra fall balanserar upp.

Producent av marmelad: Olofmånsgårdens Skafferi

Leverantör/producent honung och knäcke: Mäjens Glassgård

Producent alkoholfritt bubbel: Bramleys Äppelgård

Därtill finner du även torkade aprikoser och blandade saltade nötter. Och ett gott bubbel

Här hittar du våra kontaktuppgifter