Vid Vänerns strand, i skuggan av Kinnekulle – det blommande platåberget med sin unika geologi och rika historia – breder ett landskap ut sig där naturen och jordbruket har utvecklats och frodats sida vid sida i århundraden. Och idag framträder mathantverkare med stor kärlek till god mat, lokala råvaror i gott sällskap.
Från de bördiga markerna kring Kinnekulle till de mjölkstinna bygderna i Skaraborg har svensk hårdost i generationer varit en självklarhet i våra kök. Historien går långt tillbaka – till medeltiden och de första klostren, där munkarna förde med sig konsten att ysta ost med löpe. Resultatet blev våra klassiska grynpipiga ostar, en mathistoria som i allra högsta grad fortfarande skrivs.
Och så ofta talar vi om våra ostar i kombination med fler lokala smaker. Tillsammans med charkuterier – som lufttorkad vildsvinsskinka, kallrökt älgkorv eller fårsalami – blir osten både stoltare och smakrikare.
Det är en kombination där varje råvara bär sin egen berättelse, ofta från små producenter som arbetar nära djur, natur och hantverkstraditioner – en smaklig höjdpunkt, säger affinör Ulrika Åkesson.
Lägg därtill frukter och grönsaker från närliggande odlingar – syrliga Ingrid Marie-äpplen, späd sparris eller picklade rödbetor – och du har en bricka som både hyllar det lokala och förgyller vilken måltid som helst. Åkrar ger också rikligt med spannmål och här kan vi finna kulturspannmål som Emmer, Dinkel och Ölandsvete. Av dessa bakas knaprigt surdegsbröd, kanske smaksatt med en kvist timjan från en örtagård på Kinnekulles sluttning. Av frukten får vi de godaste marmelader, ljuvligaste must och nektar.
Ost som får ta plats och tid
På Bryggeriet i Götene, där affinage ger nytt liv i ett av ortens äldre byggnader, lever denna kärlek till råvaran vidare. Här möts historia och nyskapande i en miljö där passionen för svensk ost får ta plats och tid i anspråk. Det är en unik plats för den som vill uppleva ost, förstå mognadslagringens mysterium – där lokalt och lyxigt inte står i motsats, utan i harmoni. Att njuta av svensk ost är att ta del av en kultur som byggts över generationer – men det är också att stanna upp i nuet. I riktigt gott sällskap.
Hos oss blir måltiden mer än bara en vanlig skiva ost. Den blir en berättelse om vårt landskap, våra råvaror och vår kärlek till den goda smaken, avslutar hon innan hon vandrar ner i Ostkällaren för att ge ostarna lite omsorg innan kvällen.