Texten publicerad i Nya Lidköpings Tidning 17 juli 2024. Text och foto: Cecilia Isberg.
Det började med en passion för ost och egen lagring av cheddar hemma att bjuda vännerna på.
– Vi vill lyfta in den svenska hårdosten i finrummet, säger Ulrika Åkesson.
Sedan 2014 köper Göteneparet in ung hårdost och mognadslagrar den i lokalerna som en gång i tiden var ett bryggeri. Därav det aningens förvirrande namnet på ostföretaget: Bryggeriet i Götene.
– Bryggeriet lades ned på 70-talet, och fram till att vi köpte huset var det Arla som ägde det. Vi var intresserade av att köpa fastigheten redan 1997 när jag kom till Götene, men då ville de inte sälja, berättar Ulrika.
Tanken då var att starta en liten ostbutik, en tanke som så småningom rann ut i sanden. Men när fastigheten drygt 15 år senare blev till salu väcktes idén om en ostverksamhet på nytt hos Ulrika och Anders.
– Fast grundtanken från början var väl att vi skulle lagra ost för oss och våra vänner, mer privat verksamhet, ler paret.
Vägval i och med pandemin
Fastigheten köptes och renoverades, från början med fyra delägare. Ovanvåning och bottenplan gjordes om till två lägenheter, en ostbutik och en provningssal, och i källaren skapades ett ostlager med plats för två ton ost.
– Vi tyckte vi verkligen tog i men det dröjde inte länge innan vi var tvungna att bygga ut. I och med att ost kanske lagras i sju-åtta år så byggs ju lagret på hela tiden, säger Ulrika.
Redan efter något halvår testade paret med ostprovning. I och med att de inte har ostprovning med vin, utan allt fokus på osten så var de osäkra om det skulle finns något intresse.
– Men det var mycket folk! Vi hade ganska många ostprovningar 2015-2016, och ville utveckla dem allt eftersom, berättar Ulrika och Anders.
Pandemin satte dock tvärstopp för ostprovningarna, och ställde paret Åkesson vid ett vägval: skala ned eller satsa? Det blev en satsning. Bryggeriet i Götene gick med i Lokalproducerat i Väst, och när kockar och delikatessbutiker började höra av sig och ville köpa ost blev den nya vägen naturlig att slå in på: Som leverantör till delibutiker och restauranger. En verksamhet som nu nästan gått f-ö-r bra de sista två åren, nu är läget sådant att kunderna ibland tvingas vänta för att den färdiglagrade osten tagit slut och de ostar som finns i lagret ännu inte är riktigt klara.
– Ibland blir det hål, men vi har också en kundkrets med mycket förståelse, säger Ulrika.
Osten en röd tråd
Osten har gått som en röd tråd genom Ulrikas och Anders liv. De träffades när båda jobbade med ost på Arla, Ulrika i Växjö och Anders i Lidköping. Efter att Ulrika flyttat till Götene började de med egen cheddarlagring hemma till husbehov och för att bjuda vännerna på. Engagemanget för svensk hårdost har ökat successivt hos paret i takt med att branschen konsoliderats och småmejerier lagts ned. Sverige, som har en gedigen tradition och kunskap i att göra ost, har halkat ned på prestigelistan när det gäller hårdostar. Medan det är ”fint” att duka fram italienska eller franska ostar i finrummet har den svenska hårdosten fått trängas lite i bakgrunden.
– Vi vill föra in svensk hårdost i finrummet igen, säger Ulrika, som förutom att vara diplomerad fromager från Restaurangakademien även har en fransk certifierad utbildning inom affinage.
Ost som passion
Förutom mognadslagringen av ost har Bryggeriet i Götene också ostprovningar samt en ostbutik, som håller öppet vid speciella tillfällen. Ostarna som lagras säljs till restauranger och delikatessbutiker.
– Vi har inget mål att bli stora, utan trivs som småskaliga producenter. Vi har ju båda heltidsarbeten vid sidan om den här verksamheten som vi också gillar, säger Ulrika som jobbar som sakkunnig inom miljö och hållbarhet på LRF, medan Anders jobbar med IT på Cidan Machinery Group.
Hon fortsätter:
– Vi har ju ingen sommarstuga eller båt eller något sådant. Det här är vår hobby och sidoverksamhet, och vårt gemensamma nördiga engagemang. Det var intresset för ost som en gång i tiden förde oss samman, och nu tror jag det här också svetsar ihop oss som par.