Svecia på en räkmacka

Krispigt täcke gömmer en supergod ost- och räkkräm. En festlig entrérätt eller till en godare eftermiddagsfika. Det passar både med bubbel och en kopp té till denna varma smörgås.
Så här enkelt gör du den:
1 portion
Ugn: 250 grader
1 vitt bröd
1 äggvita vispad till hård skum
1/2 dl skalade räkor
1 tsk majonnäs
1 krm potatismjöl
1/2 dl riven vällagrad Svecia
Blanda räkor, majonnäs, potatismjölk och ost
Vänd ner den uppvispade äggvitan.
 
Bred smör på brödet. Fördela ost- och räkkrämen på brödet. In i ugnen knappt 10 minuter tills den fått fin färg.
 
Inga kryddor, tänker du? Det handlar om hur salta dina räkor är, hur välsmakande ost du väljer om kryddning behövs. Självklart kan man ge mackan lite sting med hjälp av några uns cayenne. Men jag tycker det är överflödigt.
 
Svecia var en gång en av våra mest älskade ostar i Sverige. År 1948 var den i topp gällande ostkonsumtionen. Idag är den svår att få tag på. En del av förklaringen är de allt kortare och forcerade lagringsprocesserna. Svecia är en ost framtagen för att kunna klara en lång lagringstid. Bryggeriet i Götene lagrar Svecia från Kalmar och Falköpings mejeri under kontrollerade former för att ge ostarna chans att utveckla sin smakkaraktär. Den är utmärkt att ha på ostbrickan eller på mackan. Den har dessutom mycket goda smältegenskaper.
Svecia är en av mindre än en handfull ostar i Sverige som är skyddad enligt EU:s lagstiftning.
(text uppdaterat 2023-12-26)