Affinörens pizza-tips!

Januaris “oxveckor” är snart till ända. En månad med många utmaningar gällande privatekonomi, hälsa och många med slitsam arbetssituation. Här kommer ett uppmuntrande osttips!

Min mamma introducerade pizza i vårt hem i början av 70-talet. Det var något helt annat än det vi ser idag. Det var hembakad botten (som är så superlätt att göra själva), få men smakrika ingredienser.
Inget konstigt utan bara enkelt och väldigt gott!

Affinörens pizzadeg
25 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 msk oliv- eller rapsolja
salt
Ca 5 dl Ölandsvete
Arbeta samman i assistent och låt jäsa 30 minuter.

Affinörens tomatsås:
3 mogna tomater
1 liten lök, gärna rödlök
1-2 vitlöksklyftor
socker eller ketchup för att balansera syra
salt, svartpeppar
chiliflakes (valfritt)
Hacka och koka samman så länge som möjligt.

Affinörens pizzaost:
2 ostsorter behövs, en som ger konsistens och en som smakförstärkare.
Konsistensgivande ost väljs utifrån hur salta övriga ingredienser är. Flera salta toppings = Vällagrad herrgårdsost. Milda toppings, t ex övervägande grönsaker, en ost med sälta, t ex vällagrad Svecia.
Lämplig smakförstärkare är Bryggeriets Alpost som du toppar i mindre mängd, gärna i slutet av gräddningen. Krydda gärna med oregano.

Toppings är helt efter vad du är sugen på. Låt var och en välja.