Affinören rimmar Tjugondag Knut

3 januari firas Tjugondag Knut. Den danska kungen Knut uppmanar oss i Bondepraktikan att avsluta julfirandet just idag. Säkert finns det något kvar i kylen som behöver piffas till och ätas upp?

Julen är slut!
Med festligheter dansas granen ut.
Låt oss glädjas med en bit ost – Akut!

Här är affinörens osttips för veckan:
Bryggeriets Alpost på knäcke med rödvinskokta fikon.

Ost-spreading
100 g Bryggeriets Alpost
50 g Bregott
50 g Färskost
Blandas till jämn och smidig konsistens.

Hedhs rödvinskokta fikon
Denna marmelad är superenkel att göra. Fikon brukar bli över efter julen. Testa detta recept.
(ur Julens söta, Jan Hedh)

Dag 1
Ta bort skaften om dessa finns kvar. Lägg fikonen i rödvin över natten i rumstemperatur.
(500 g fikon, 500 cl rött vin)

Dag 2
Koka upp fikon i vin tillsammans med 500 g amerikanska blåbär (hallon säger Hedh) och
250 g socker. Rör bara en gång!
Mixa marmeladen med stavmixer. Klart!

Så enkelt var det. Bred osten på knäcke, lägg marmelad ovanpå. Serveras under tiden som julgranen plockas ner, pyntet packas i sina lådor och ljusstakar släcks.