Arni kleftiko – ett reseminne från affinören

Efter en arbetsintensiv december drog vi 2018 iväg på semester till Teneriffa. Ja, det var på den tiden man bara bokade en resa och glatt flög iväg…

Vi njöt några dagar där i solen. 5 januari tog vi en promenad längs strandpromenaden till nästa lilla by. Där möttes vi av en karavan av utklädda vuxna och barn som hyllade resenärers beskyddare, nämligen de tre vise männen. De representerade de tre världsdelarna Europa, Afrika och Asien. Det var stor fest ute på gatorna, marknadsstånden dignade av lokalproducerade sötsaker.
 
Trettondagen 2022 ger oss inte samma förutsättningar att resa iväg hursomhelst.Vi behöver hålla ut ett tag till. Därför är dagens affinörstips att skapa lite härlig semesterkänsla hemma. Mitt tips blir en god maträtt som lagats flera gånger i vårt hem. Receptet är inspirerat av den grekiska maträtten άρνι κλέφτικο (arni kleftiko), långbakat lamm. Även denna rätt har en koppling till Trettondagsfirande då rätten ursprungligen lagades av grekiska fåraherdar.
 
Receptet ingår i Fedons Lindbergs ”Fedons grekiska”. Här är min version:
Ingredienser: (4 personer)
4 bitar benfritt lammkött (150-200 g/bit)
200 g sötpotatis
200 g fast potatis
2 morötter
8 vitlöksklyftor
Citronsaft
Oregano
Rosmarin
150 g Bryggeriets Sörbo
 
Marinera osten som du skurit i små kuber i vitlök, pressad citron, oregano och rosmarin.
Salta och peppra lammköttet.
Skär morötter sötpotatis och potatis i kuber.
Klipp kvadrater av bakplåtspapper placera varje köttbit i ett eget papper. Matolja penslas först.
Fördela övriga ingredienser över köttet. Häll över lite smält smör över varje portion. Knyt ihop till paket.
Stek paketen i ugn 150 grader i cirka 1,5 h.
 
Så festligt och gott där den marinerade osten är en fantastisk smakbärare för kött och grönsaker. Njut tillsammans med vänner, minns era underbara resor och dröm om kommande.