Källarlagrad svensk cheddar i juletid

Affinörens osttips så här dan före dopparedan: Dags för en stunds vila innan alla zoommöten, utomhusträffar och sittningar i mindre grupper. Och till det några smakfulla ostar. Vad är en jul utan svensk cheddarost?
Cheddarosten är en av Europas äldsta ostsorter och kommer såklart från England, byn cheddar.
Men engelsk cheddar skiljer sig mycket från den cheddar många av oss har på julbordet. Kvibille mejeri började tillverka cheddar i småostformat i slutet av 1920-talet. Dessförinnan hade man kunskap om den engelska Stiltonosten, men valde att utveckla en egen smakprofil, som vi är många som kommit att älska.
 
Vi på Bryggeriet i Götene har mognadslagrat Kvibille cheddar långt innan vi startade nuvarande verksamhet 2014. Det lagrades ost i vår egen källare redan 15 år tidigare. När osten lagras upp emot 24 månader eller längre, under kontrollerade former vad gäller temperatur och fuktighet, utvecklas fantastisk arom samtidigt som osten tack vare sin traditionella svepning och vaxning behåller en mycket god textur. Vid våra #ostprovningar tar vi ofta med just källarlagrad Kvibille cheddar och delar med oss av historien kring inte bara halländsk cheddar, utan kvalitetscheddar från #Skaraborg som även gick på export i början av 1900-talet. Nu senast var vi på plats vid ost- och dryckesprovning på Mellomgårdensgårdscafé med bland annat vår källarlagrade cheddarost. Många uppskattade och igenkännande kommentarer fick vi med oss därifrån.
 
Så här just innan julafton ger affinören två tips: ställ fram din cheddarost i god tid före gästerna kommer. En timma är lagom. Använd gärna ett ostjärn så dina gäster kan få en rejäl bit av den smakrika osten. 
 
En riktigt GOD JUL önskar vi dig, dina vänner och familj.