Tortilla de patata med källarlagrad Svecia

Affinörens osttips 9 december 2021:
Ta vara på rester i kylen. Detta är ett enkelt sätt att ta hand om potatis som blivit över.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form och täck den med skivad potatis. Salta.
Räkna med 4 ägg till en form på 25 cm i diameter.
Vispa ägg, salt och vitpeppar hastigt.
Häll äggstanningen över potatisen.
Riv 2 dl källarlagrad Svecia. Strö över äggstanningen tillsammans med hackad gräslök.
Grädda i medelvarm ugn tills stanningen stannat.
 
Spansk vardagsmat blir festlig med vällagrad svensk hårdost. Potatisomeletten kan ätas både varm och ljummen.
 
Svecia är den enda ost som har ett geografiskt skydd enligt EU-lagstiftning.
I protokollet står att läsa att: “Svecia bygger på gammal svensk osttradition, troligen så långt tillbaka i tiden som från 1200-talet”.
 
Dessvärre finns ingen reglering om hur länge osten ska lagras. Svecia togs fram vid Nyköpings mejeri just för att klara en längre lagringstid. Som affinör vet vi av egen erfarenhet att Svecia kräver kalendertid och ett gynnsamt mognadsklimat för att utveckla sin smakprofil. Vid 24 månaders ålder har osten en elegant smakbild där sältan framträder tydligare med fortsatt syrliga toner.