Nu röker vi igen!

Det var ett tag sedan vi introducerade Bryggeriets Rökta, vår egen kallrökta hårdost. Osten är en grynpipig vällagrad ost, producerad av skaraborgsk komjölk vid ysteriet i Götene. Mognadslagrad i Bryggeriets källarklimat. Själva rökningen står det lilla småskaliga charkuteriet i Essunga för. Här kan vi lita på att Jerker Sjöberg tar väl hand om våra ostar under ett par dygn innan de återvänder till oss på Bryggeriet. Denna gång kommer alspånen från Fimmerstad Gård utanför Töreboda. Så här talar vi om en smak med ursprung och förädling i Skaraborg, en trakt där mycket av svensk osttradition har sitt ursprung. Det var ju just i Töreboda som man utvecklade tekniken att lagra blockost i film på 40-talet. Detta möjliggjorde att man kunde lagra osten dels mer effektivt utrymmesmässigt, men det gav också möjlighet att lagra blockostarna längre. Att röka ost hör inte till vanligheterna i Sverige, men bland samer finns sedan länge tillbaka en tradition att röka ost från renmjölk. Detta gjorde man för att på så sätt ytterligare förlänga hållbarhetstiden på de råvaror som renarna gav.

“Det känns lite extra sentimentalt att kunna erbjuda en ost som bär så starka traditioner från ostkulturen i Skaraborg, där jag har mina rötter på pappas sida, och rennäringens mathållningskultur, där jag har rötter från min mammas sida”, berättar Ulrika, Bryggeriets fromager.

UAkessonAffineur