Fler samarbeten som lyfter lokala matupplevelser

Skaraborg konkretiserar mycket av den svenska osttraditionen. Bygden mellan bergen Kinnekulle, Billingen och Mösseberg har under tusentals år präglats av en stor andel djurhållning med mjölk- och köttproduktion som en viktig del av inkomsten från den agrara näringen. Runt Kinnekulle-Kållandsö finns flera storgods och slott som tidigt förstod att sörja för sitt folks välstånd genom att utveckla och öka självförsörjningsgraden lokalt genom produktutveckling och rationalisering. Även idag är mjölkproduktionen stor i Västra Götaland och här i Götene har vi Sveriges största ysteri och enda anläggning för industriell produktion av svenskt smör. Ofta återkommer vi till detta när vi talar om våra egna ostar som källarlagrats här i Götene – den svenska, eller den skaraborgska osttraditionen. Det finns verkligen en matkultur att lyfta fram. Med våra ostar, som absolut inte är någon massproduktion, vill vi utveckla samarbeten med andra som liksom vi vill skapa unika upplevelser av god mat, kultur och natur. För mat är verkligen kultur. Och utan en välmående natur – ingen kultur. Alltfler söker upplevelse framför slentrianmässig, identitetslös konsumtion. Det är inte särskilt länge sedan våra förfäder tvingades fly vårt land på grund av svält. Maten som producerades var till för att rädda människor från svält. De flesta av oss känner någon som emigrerat till annat land i början av 1900-talet. Då hade maten och matkulturen en helt annan roll att spela i dessa människors liv.

Är det värt att njuta av god mat?

Ja, men det är väl en relevant fråga. Fortfarande är det många i världen som lever med liknande förutsättningar som våra släktingar gjorde i gångna tider. FN säger i sin kampanj för ett nytt och bättre matsystem: “Good Food For All”, alltså bra mat för alla. I vårt land handlar det idag mer om att fokusera på att äta på ett sätt som värnar vår och andras hälsa. Alltså njuta med måtta, välja sina tillfällen väl. Så detta med matupplevelser som bygger på att njuta för en kort stund i ett sammanhang som är kopplat till natur, kultur och tradition växer. Bryggeriet i Götene söker aktivt samarbeten med likasinnade aktörer som vill lyfta svensk matkultur, svenska kvalitetsprodukter och unika smakupplevelser. Sommaren 2021, när vi äntligen öppnar upp efter en svår tid under en pandemi, kommer du finna attraktiva och spännande initiativ i den här riktningen.

“Att bygga förtroende med producenter, restauratörer och detaljister är en central del i det jag arbetar med just nu. Vi tror på Skaraborg som ett spännande resmål framöver när man söker unika upplevelser med både varierande natur och matupplevelser med lång tradition. Den skaraborgska osttraditionen är en viktig del i att skapa känslan av Skaraborg”, förklarar Ulrika Åkesson, fromager på Bryggeriet i Götene. “Vi är väldigt glada att knyta nya samarbeten med andra företag som tänker på liknande sätt som vi”. I sommar finner du Bryggeriet i Götenes ostar på menyn hos:

Lundsbrunns Resort och Spa
VinContoret Tidaholm

Ulrika Åkesson
Bryggeriet i Götene