Säg cheese i sommar

Ulrika Åkesson, affinör

För första året sedan starten för fyra år sedan håller vi öppet även i sommartid. Tipsa dina sommargästande vänner att komma till Götenes lilla osthandel med det stora hjärtat för kvalitetsostar.Vi har livslång erfarenhet av ost och dokumenterad kunskap mognadslagring av hårdostar.”Min utbildning hos AcademiMons i Frankrike gav mig fördjupad kunskap inom ett yrke som vi i Sverige knappt hört talas om: affinör. Det som händer med osten när den läggs på lagring är lika viktig som kvaliteten på mjölkråvaran och ystningstekniken. I alla fall för de ostar som är tänkta att lagras längre än 12 månader. På Bryggeriet i Götene har vi ostar som lagras långt över 24 månader. Det blir en otrolig skillnad i smakintensitet, vilket vi också gärna visar vid vår ostprovningar”, berättar Ulrika Åkesson, certifierad i grundkunskaper inom affinage (mognadslagring av ost). Här är några bilder från utbildningen i området kring Rhone-alperna 2019.