Hårdost av mjölk från Jerseykor

Vi på Bryggeriet i Götene provar hela tiden nya ostar, dels för att utveckla våra kunskaper om hårdost, dels för att hitta nya hårdostsorter att långlagra. På det småskaliga ysteriet Jernveden på Jylland, vackert beläget på det danska Vestlandet produceras traditionell dansk kittost av Danbotyp. Vi har testat deras single farm Danbo gjord på 100% komjölk från Jersey. Danmark har framgångsrikt avlat renrasig Jersey och sedan början av 2000-talet även i samarbete med Sverige genom sammanslagningen av våra stora mejeribolag och bildandet av Viking Genetics, Det nordiska avelsföretaget.
Varför är Jerseymjölk intressant för mejerinäringen? 
Korasen är liten (400-450 kg), men en mycket god foderomvandlare. De svensk/danska jerseykornas medelavkastning är idag 6780 kg mjölk, 5,93% fett, 4,11% protein, 666 kg fett+protein och 8598 kg ECM. Intresset för korasen och dess mjölk hänger samman med den högre betalningen för fett inom EU. Den har också uppmärksammats i tider då högt proteininnehåll blivit en trend. Tillbaka till ost och provsmakning av Marie Jacobsens mellanlagrade Jersey Danbo:

En vackert solgul ost känns inbjudande och man förväntar sig något smakrikt. Osten upplevs fyllig, nästan mer smörig än gräddig. Trots en lagrad kittost har den en rundare smak än en mer ordinär Danbo. Karaktäristisk kittostdoft. Osten är fastare än Danbo i allmänhet, lättare att hyvla på ”svenskt vis”. Slutsats en bra ost som i Sverige nog passar fler än de som redan gärna väljer en kittost från Danmark.
Kanske kommer ni hitta osten i vårt sortiment framöver, vem vet.